Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

DUYURULAR

MESLEKLERDE DEĞİŞİM, EĞİTİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK...

Mesleklerde Değişim, Eğitim ve Sürdürülebilirlik…

 

En az elli yıllık geçmişte ve öncesinde var olan mesleklerden birçoğunun yok olduğunu, süregelenlerin ise biçim değiştirdiğini gözlemliyoruz.

 

Bir stetoskop cihazı ile anımsadığımız doktor muayenehanelerinin şimdiki donanımı hastaneleri aratmayacak cinsten.

 

Doktor reçete düzenlediğinde o dönemde gittiğimiz eczanelerde çoğu yapma ilaçlardan oluşurken, şimdi ezici çoğunluk hazır kutulu ilaçlara yöneldi.

 

Tek katlı bahçeli kerpiç evlerden apartmanlara, o da yetmedi akıllı lüks sitelere dönüştük.

 

Geniş ataerkil aile kavramında babadan oğula geçen şahsi işletmeler yerini şirketlere bıraktı ve kurumsallık önemli bir kavram olarak hayatımıza girdi.

 

Bu örnekleri çoğaltabilir ve sayfalar dolusu yazabiliriz…

 

Bir mesleğin gelecek kuşaklara aktarılması için önce o meslekte gelinen noktayı iyi analiz etmek, eğitim ve planlamalarla sürdürülebilir hale getirmek gerekir. Bariz bir örnek vermek gerekirse, bilgisayar kullanarak güne adapte olmak yerine daktilo kullanmaya devam edenler bir yere varamaz. Tabi daktilo örneğinde nostalji yapmak, keyif almak gibi çok nadir ve özel duygular yaşayanlar için söyleyecek sözümüz yok.

 

Bu girişten sonra kendi işimle, yani muhasebe mesleği ile ilgili sürdürülebilirlik konusunda bir şeyler yazmaya çalışacağım. Dünyada muhasebe mesleği kayıt atmaktan mali tablolar çıkarmaya, analiz etmeye ve denetlemeye kadar sınırları geniş bir iş alanıdır. Bizde mali müşavir, yeminli mali müşavir ve bağımsız denetçi unvanlarıyla hizmet veren meslek mensupları cansiperane çalışmalarını sürdürmektedirler.

 

Muhasebeci bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelmenin gururu ile1970’li yıllardan beri önce yardımcılık, sonrasında mali müşavirlik ve de 25 yıldır yeminli mali müşavirlik faaliyetlerim devam etmektedir.

 

Yoğun iş temposunda hem mali müşavirlik hem de bağımsız denetçilik faaliyetlerini sürdürebilmemiz için yıllık şu kadar kredi eğitim zorunluluğu kapsamında gerek yüz yüze gerekse çevrim içi eğitimlere katılmaya devam ediyoruz.

 

Katılacağımız eğitimlerden biri: MÖDAV Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı ile TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin 21-23 Eylül 2023 tarihlerinde TÜRMOB Genel Merkezi, Kongre Salonu-Ankara’da ortaklaşa düzenlediği XLI. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu’nun ana teması “Sürdürülebilir Akademi ve Mesleki Gelecek İçin Eğitim” dir.

 

Sempozyum oturumlarının konu başlıklarını şöyle sıralayabiliriz:

* Cumhuriyetin 100. Yılında Ulusal Eğitime Bakış ve Genel Değerlendirme

* Yüzyıllık Süreçte Yüksek Öğretimi Biçimlendiren Düşünceler, Muhasebe Eğitimi ve Mesleğin Serüveni

* Dünya’da Muhasebe Eğitimi, Mesleki Eğitim ve Mesleki Yetkinlik

* Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Türkiye’de Muhasebe Eğitimi, Mesleki Eğitim ve Yetkinlik

* Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Yüksek Öğretim Ne Kadar Yüksek?

* Yüksek Öğretimde Öğrenme ve Öğretim Tasarımı: Güncel Yaklaşımlar

* Dijital Çağda Muhasebe Öğrenme ve Öğretim Teknikleri

* Yaşanabilir Bir Dünya İçin Muhasebe

* Muhasebede Yeni Olgular ve Sürdürülebilirlik (*)

* Kapanış Formunda: Muhasebe Eğitimi Başat Paydaşları Arasında Çok Yönlü İşbirliği, Uyum ve Sürdürebilirlik.

 

(*) Bu oturumun Oturum Başkanlığı tarafımdan yapılacaktır.

 

Kırk yılı aşkın süredir mesleğin ve meslek mücadelesinin içinde olan bir meslek mensubu olarak mesleği ileriye taşıyacak böyle bir sempozyumda görev almanın onurunu yaşıyorum.

 

3568 Sayılı Meslek yasamız 1989 yılında yürürlüğe girmekle beraber muhasebe mesleği Cumhuriyetimizin kuruluşu öncesinden süre gelmektedir.

 

Dünden bugüne gelen ve kâğıt, daktilo, dijital gibi hangi ortamda olursa olsun yaşamını sürdürecek muhasebe mesleğinin toplum tarafından da daha fazla benimsenmesi ve daha fazla değer görmesi umuduyla…