Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

DUYURULAR

ÇALIŞANLARA YEMEK YARDIMINDA SON GELİŞMELER

Çalışanlara Yemek Yardımında Son Gelişmeler…                 17.11.2022

          

               Firmaların çalışanlarına işyerinde veya müştemilatında yemek verilmesi durumunda yemek bedeli ne olursa olsun gelir vergisinden istisnadır. Çalışanlara verilen yemek ister işletme bünyesinde yapılsın ister dışarıdan getirtilsin, hatta işverenin anlaşmalı olduğu bir lokantada verilsin bu durum istisna kapsamında değerlendirilmektedir.

               Şayet firmaların firma bünyesinde veya anlaşmalı lokantalarda çalışanlarına yemek verme imkânı yoksa bugüne kadar yapılan uygulama ile “yemek fişi, yemek kartı vb.” vermek suretiyle bu eksiklik gideriliyordu.

                9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Torba Yasa’nın 2nci maddesinde;

              “İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.” denilmektedir. (51.- TL. yemek bedelinin %8 KDV’si ile birlikte 55,08 TL. olarak değerlendirilmesi gerekir.) 

               Dolayısıyla, işyerlerinde yemek verilememesi durumunda yemek fişi, yemek kartı gibi uygulamaların yanı sıra ücret bordrolarına ilave etmek suretiyle de çalışanlara menfaat sağlanabilecektir. 

                Bu aşamada işyerinde yemek veremeyen işletme sahiplerinin yemek fişi vb. uygulaması veya bordroya ilave etme suretiyle çalışanlarına menfaat sağlamada tercihleri kendilerine aittir. 

                Burada anahtar kelime “işyerlerinde yemek verilmeyen” olmalıdır. Son günlerde danışmanlığını yaptığım firmaların birkaçında bu konuda yaşanan olumsuzluk girişimlerini tespit ettim. Yemek çeki vb. ürünleri pazarlayan firmalar işletmelerde yemek verildiğini bile bile yemek çeki pazarlamakta ve bunun günlük 51.-TL sınırı dahilinde gelir vergisi istisnasında olduğunu iddia etmektedirler. Firma yetkililerinin böyle bir anlaşma yapmadan Mali Müşavirlerine veya Yeminli Mali Müşavirlerine danışmalarında fayda olacaktır. 

                İşverenlerin çalışanlarına yapabilecekleri bir katkı da torba yasanın Geçici 1nci maddesinde şöyle açıklanmıştır: 

                 “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmez ve bu tutar üzerinden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.  

       Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.” 

        Çalışanların en üst düzeyde mutlu edilmesi dileklerimle…